To ganger to uker skulle 6 lærlinger innen blikkenslagerfaget fra Sørlandet oppleve hvordan dansker tenker om faget og lære seg nytt. I fjor fikk første kull muligheten til utveksling, og i oktober skulle kull nummer to etter planen reise. Da hadde reisen allerede blitt utsatt én gang i vår på grunn av utbruddet av covid-19.

– Veldig kjedelig at dette flotte opplegget ikke blir noe av i høst heller. Så håper vi dette blir mulig etter hvert, men det blir ikke i år, sier lærlingekoordinator Liv Jorunn Lindgren hos Agder Lærlingesenter.

Tidligere i år var de glade for EU-midler som gjør det mulig å drive med aktiv utveksling av lærlinger gjennom stipend fra Erasmus+.

Lærlingene skulle få dekket alle kostnader tilknyttet videreutdanningen. Orden skulle også dekke lønnsutgiftene for lærlingene i perioden de var i Danmark.

Det er utdanningskontoret i fylkeskommunen som har sendt ut brev om at alle former for reiser både for elever, lærlinger og lærere stopper opp. Årsaken er oppblomstringen av pandemien.

Må følge pålegg

– I år blir det ingen reise til Danmark for de 6 lærlingene. Så får vi håpe at pandemien roer seg slik at dette blir mulig på nyåret en gang. Disse 6 som skulle reist nå i oktober står klar til å reise neste år, sier Lindgren.

Blikkenslager og en av pådriverne for utvekslingen, Arnfinn Aamot, synes selvfølgelig det er synd med utsettelse for andre gang i år.

– Men vi må bare følge påleggene som kommer fra myndighetene når det gjelder koronaen. Disse lærlingene er ikke de eneste som blir rammet og det er bare å håpe at forholdene bedrer seg, slik at det blir tur senere, sier Aamot.

Aktiv markedsføring

Lærlingene skulle reise til Techcollege i Aalborg i Danmark på to ukers opphold, en liten tur hjemom, før det er planen skulle være to nye uker i Aalborg. Opplegget har fått mye skryt og blir brukt som aktiv markedsføring for å friste unge inn i faget.

– Nå må lærlingene i stedet være i bedriftene og jobbe som vanlig. De er selvfølgelig skuffet over at dette nå er satt på vent, men håpet er vi skal få gjennomført dette før de er ferdig utdannet, sier Liv Jorunn Lindgren.