I januar ble Askim-bedriften omtalt med rosende ord for sin vekst og suksess. På fire år skjedde det en vekst på 622 prosent, og 16 ansatte hadde hendene fulle.

Men i mars smalt det da korona-krisen førte til stopp på mange byggeplasser og ordretilgangen forsvant for Østfold Inneklima AS. Nå vet ikke daglig leder Tommy Leret om hva som skjer framover. Han har 40 års erfaring fra bransjen, og har aldri opplevd maken til brå endringer i markedet.

– Jeg vet ikke om firmaet blir lagt ned, og det er ikke aktuelt å starte opp på nytt igjen siden jeg nærmer meg pensjonsalderen, sier Tommy Leret.

Han startet bedriften sammen med kameraten Vidar Klemetsen i 2015 og fikk raskt suksess.

Beslag og ventilasjon

De har laget og montert alt fra beslag og detaljer på tak og fasader, til ventilasjonsanlegg. I vinter kunne bedriften motta utmerkelse som Gassellebedrift i Dagens Næringsliv. I fjor økte omsetningen til rundt 25 millioner kroner, og utviklingen fortsatte de to første månedene i år. Men så ble det stopp.

Vanskelig rekruttering

Fordi det har vært vanskelig å få tak i lærlinger og norske som ville ta arbeid innen ventilasjons- og blikkeslagerfaget, har løsningen blitt å skaffe dyktige fagfolk fra Øst-Europa. Dette har ført til problemer med reise frem og tilbake for de ansatte.

I tillegg var det mange prosjekt som stoppet helt opp. Dermed ble det store endringer på kort tid.