Bedriften i Stokmarknes i Vesterålen har blitt gassellebedrift og de fortsetter å vokse. Det som startet med salg og montering av varmepumper i 2007, endte med en omsetning på 5,4 millioner kroner i 2019, og et nytt år med lyse utsikter.

– Vi har store ordrereserver fremover, og det kan bli vanskelig å rekke over alt. Derfor vurderer vi om det må investeres i større maskiner slik at vi kan jobbe mer rasjonelt, sier daglig leder Gøran Jensen i Vesterålen Varmepumper AS.

Han ser også for seg behov for flere blikkenslagere etter hvert.

I dag er de 3 faste ansatte, men tar inn flere på timesbasis. Han selv er utdannet innen kuldeteknikk, og har jobbet både med varmepumper og andre oppgaver. Bjørn Egil Halvorsen jobber som blikkenslager  og hatt nok å henge fingrene i. Fortsetter det som nå, kan det bli behov for minst en blikkenslager til.

– I Vesterålen er det enorm byggeaktivitet for tiden med nye hotell, hurtigrutemuseum i Stokmarknes og bygging for fiskeindustrien som gir arbeid til oss og andre.

Gøran Jensen kom inn i bedriften i 2014 og tre år senere overtok han eierskapet sammen med blikkenslager Bjørn Egil Halvorsen. Nå vurderer de om det skal investeres videre. Verkstedet i dag inneholder mest manuelle maskiner og utstyr som knekke og saks.

Beholder navnet

– Fortsetter veksten med mange prosjekt, blir det tungvint å jobbe slik vi gjør nå. Derfor må vi ta stilling til innkjøp av mer moderne maskiner som gjør jobben mer rasjonelt, sier Jensen.

Selv om han føler at bedriften har vokst ut av navnet med varmepumper, fortsetter de slik som før. Men oppgavene endrer seg, og nå har de også fått henvendelser om å levere ventilasjon. I tillegg er det flere henvendelser om de kan ta på seg arbeid med mantling for en industribedrift som har et stort anlegg i Stokmarknes.

I fjor flyttet de inn i nye lokaler som gjør det mulig å utvide ytterligere. Derfor er de klar for mer vekst, men å være gassellebedrift år etter år er ikke noe de ønsker for enhver pris.

Men vekst fra 4,1 til 5,4 millioner kroner siste året, ser ikke ut til direkte å gi utslag på bunnlinjen. Imidlertid lyver bildet litt.

Nye lokaler

– Vi har investert både i lokaler og kjøpt utstyr og maskiner direkte på driften for å slippe å ta opp lån. Men skal vi investere i større og moderne maskiner som koster millioner, kan det bli vanskelig å ta det over driften, påpeker Jensen.

Han ser for seg at det blir en mer normal driftsmargin i år, som forteller litt om hvordan de bør ligge i fortjeneste for å utvikle seg.

Fortsatt selger de 200 varmepumper i året, som også skal ha litt service. Salget av markiser og garasjeporter er et lite bidrag når det er litt roligere tider, men er ikke noe satsingsområde. Men å holde på med flere ulike oppgaver gjør at det blir jevnt med arbeid gjennom hele året.

– Normalt kan det bli roligere på vinteren, men i år ser det travelt ut fremover. Det er voldsom med satsing på turisme i området, og fiskerier er i vekst. Det gjør at vi kan forvente travle dager fremover, sier Gøran Jensen.

Optimisme råder hos Vesterålen-bedriften. Her ser vi til venstre vaktmester for bygget Per Kristian Lehn sammen med Bjørn Egil Halvorsen,  Gøran Jensen, Preben Jensen og Mathias Knutsen.  De to sistnevnte jobber på timer, kan kan bli fast ansatt i løpet av året om utviklingen fortsetter.

Optimisme råder hos Vesterålen-bedriften. Her ser vi til venstre vaktmester for bygget Per Kristian Lehn sammen med Bjørn Egil Halvorsen,  Gøran Jensen, Preben Jensen og Mathias Knutsen.  De to sistnevnte jobber på timer, kan kan bli fast ansatt i løpet av året om utviklingen fortsetter.