– Jeg liker aller best de varierte arbeidsdagene., sier Martinus L Kjelaas, blikkenslagerlærling hos Langnes & Bakkan Blikkenslagerforretning i Verdal.

Martinus (20) hadde egentlig tenkt å bli snekker

Selv om studieveiledning kan fortelle mye, er det noe helt annet å prøve et yrke i praksis. Muligheten til å være med på et prosjekt for å teste hva yrket som blikkenslager kunne by på, forandret planene til en ung mann på vei inn i et annet yrke.

Jeg hadde bestemt meg for å bli snekker. Likevel hadde jeg fått råd om å prøve forskjellige ting, for å danne meg et bedre bilde av hva som fantes, sier Martinus L Kjelaas, blikkenslagerlærling hos Langnes & Bakkan Blikkenslagerforretning i Verdal.

Nå har han to års erfaring bak seg og er ferdig lærling om to måneder.

Tøff jobb avgjorde saken

På sin søken etter alternative yrket, var Kjelaas med på et prosjekt i Steinkjer. Blikkenslagerjobben på et skifertak ga et godt bilde av hva yrket dreide seg om.

– Jeg var med på båndtekking rundt vinduer og spir. De buede takutstikkene skulle beskyttes mot vær og vind, samtidig som de var en viktig del av utseende på huset. Kombinasjonen med utsmykning og funksjon virka tøft, sier Kjelaas.

Selv om Kjelaas for det meste var håndlanger på den jobben, ga den et godt bilde av hva en blikkenslager driver med.

– Det var spennende å tenke på gangen til luft og vann, for å unngå råte og skade, forteller Kjelaas.

Fortsatte med sommerjobb

For å få mer erfaring og for å finne ut mer om hvilket yrke han nå var på vei inn i, var Kjelaas ivrig på å jobbe mer. Han fikk sommerjobb i Langnes & Bakkan Blikkenslagerforretning. Et liv med hammer og spiker var ikke lenger drømmen. Den eneste han slo fra seg, var drømmen om å bli snekker.

– Jeg fikk være med på litt av hvert. Etter ett år på bygg og anlegg, søkte jeg meg videre på Klima energi og miljø (KEM), sier Kjelaas.

Variasjon og kreativitet

– Jeg liker aller best de varierte arbeidsdagene. En dag kan jeg jobbe med takrenner og pipebeslag hos en privatkunde. Den neste dagen driver jeg kanskje på et stort leilighetskompleks, sier Kjelaas.

På forhånd hadde han en oppfatning av at jobben kunne være mer ensformig. Han hadde nok trodd at produksjon av beslag var en større del av hverdagen. I løpet av to år har han kommet borti mye forskjellig.

Nå føler han seg sikker på yrkesvalget, både med tanke på jobbmuligheter og at han har havnet på rett hylle.

– Vi må stadig finne nye løsninger for montering. Det betyr muligheten for kreativitet. Selv om vi har et sett med grunnleggende løsninger, er det likevel bestandig noe nytt som må tilpasses, avslutter Martinus L Kjelaas, blikkenslagerlærling hos Langnes & Bakkan Blikkenslagerforretning i Verdal.

Powered by Labrador CMS