Aktuelt

Peter Heimstad, Naturvernforbundet

Miljøfolket vil ha med blikkenslagerne

Etter en vellykket kamp for å få bort oljeovner, ønsker nå Naturvernforbundet å samarbeide med ventilasjonsbransjen for å gjøre energitiltak.

Publisert

– Vi er nå i startfasen i arbeidet med å få til et samarbeid med ventilasjonsbransjen, og ønsker først og fremst dyktige bedrifter med oss, sier prosjektutvikler Peter Heimstad i Naturvernforbundet.
For 10 år siden satte de i gang arbeidet med oljefri, som har lykkes med å få fokus på å få bort oljeovner i boliger og til slutt et vedtak om at alle ovner skal fases ut innen 2020.
– Nå går vi videre til et bredere klimafokus på hus. Derfor har vi et bredt utvalg av tiltak vi vil jobbe med, hvor et av dem er fokus på ventilasjon, sa Heimstad under Ventilasjonsforum som VBL nylig arrangerte.

Bruker media

Naturvernforbundet kaller sitt nye prosjekt for Energismart, og her vil de som i arbeidet med oljefri jobbe både med folkemøter for å møte folk, bruke media og få til nært samarbeid med bransjen.
– Dette er mitt første møte med ventilasjonsbransjen, så jeg er interessert i å høre hva dere tenker om dette, sa Heimstad. Han fikk svar på tiltale av VBL-leder Bent Sæthre.
– Dette er midt i blinken av det vi ønsker oss og noe vi ønsker veldig velkommen, sa Sæthre.

Påvirker klimaet

Naturvernforbundet jobber også politisk for å få gjort endringer som påvirker både bransjen og hver enkelt som skal gjøre konkrete valg for boligen. Med oljeovn blir det produsert like mye CO2 som utslippet fra fem biler. Men det er så mange andre deler av et hus som påvirker klimaet og bruker energi som landets eldste naturvernorganisasjon vil se på.
– Fra snevert fokus på å få bort oljeovner, ser vi nå på alle felt innen energi på boligen, sa Heimstad.

Høye krav til bedrifter

Kriteriene for å velge ut bedriftene som får bli med er lagt høyt.

Arbeidet med å finne fram aktuelle bedrifter blir det samme for ventilasjonsbransjen som er gjort med oljefri. Her kan bedrifter søke om å bli medlem, men må oppfylle visse krav.
De må ha sentral godkjenning, ha alle offentlige registreringer og være aksjeselskap, samt gå med overskudd og ha positiv egenkapital. En nystartet bedrift må vente i tre år for å kunne bli medlem.

Kun seriøse

I tillegg er det fagspesifikke kriterier som må oppfylles.
– For å sikre at vi kun får med de mest seriøse bedriftene, har vi lagt lista høyt for de som blir medlem. Det koster mellom 5000 og 15 000 kroner i årsgebyr å være med, sa Peter Heimstad i sin presentasjon.

GK først ute

Folk som vil gjøre endringer på boligen på en mest mulig miljøvennlig måte kan søke i sitt distrikt etter aktuelle bedrifter som kan levere tjenesten. Det er her Naturvernforbundet henvender seg til VBL og seriøse bedrifter innen ventilasjonsbransjen.
Først ute som medlem innen ventilasjon er GK Inneklima i Bergen. Nå starter arbeidet med å finne mange bedrifter rundt omkring i landet.
– Vi vil fremover jobbe tett med bransjen for å få til dette, sa Heimstad.

Powered by Labrador CMS