Ett og annet tak blåste av da "Ingunn" herjet, men den store oppdragsmengden har det ikke blitt i etterkant for Svolvær Blikkenslagerverksted.

Noen avblåste tak, men ellers få «Ingunn»-jobber

Flere stormer i vinter har det enkelte steder ført til skader på tak. Svolvær Blikkenslagerverksted har vært midt i stormene, men skadene har ikke medført noe Klondyke for blikkenslagerbedriften.

Svolvær Blikkenslagerverksted har i mer enn 30 år levert blikkenslagertjenester og produkter til tak, fasader og ventilasjon i hele Lofoten. For dem føyer uværet «Ingunn» seg inn i en lang historie med hardt vær.

Bjørn Kristian Pedersen er daglig leder i Svolvær Blikkenslagerverksted. Han forteller at de har fått noen flere jobber etter at uværet raste ferdig, men at det faktisk ikke har blitt spesielt mye.

En ukes arbeid

- Vi har hatt sju-åtte henvendelser med avblåste tak og vind-relaterte skader på beslag og takplater, sier Pedersen.

Til sammen forteller Pedersen at det hele dreier seg om omtrent en ukes arbeid. Men siden denslags skjer hver sesong, føler han likevel at det er ganske normalt.

- Vi har fått noen oppdrag der takplater har blåst av industribygg, samt noen få eneboliger med skader. Til sammen har to-tre hele tak blåst av, sier Pedersen.

Mann med lue i gul arbeidsjakke på et stillas.
Bjørn Kristian Pedersen i Svolvær Blikkenslagerverksted er vant med at det blåser og har stort sett reparasjoner av avblåste tak hver vinter.

Pedersen nevner også at en del pipehatter har løsnet under «Ingunn», men at det tross alt skjer rett som det er, hele året. Om de ikke hadde løsnet nå, ville de på et tidspunkt trolig ha løsnet i løpet av sesongen.

Svolvær Blikkenslagerverksted har for det meste oppdrag fra proffkunder nå på vinterstid. Privatmarkedet lar som regel vente på seg, til det blir vår.

Han forteller at  mange av deres kunder er eiendomsbesittere som har brukt dem tidligere. De har anlegg som er mellom 10 og 30 år gamle og som krever vedlikehold og reparasjoner. Slike anlegg får en ekstra prøvelse når «Ingunn» eller andre stormer med egne navn røsker i dem.

Annen type skader

- Ellers er vi vant med mye dårlig vær i Nord-Norge. Men akkurat «Ingunn» kom fra en annen vindretning enn vi er vant med, så det ble likevel litt forskjell, sier Pedersen.

Normalt kommer vinden fra sørvestlig retning. «Ingunn» kom fra nordvest. Dette gav også en annen type skader og mer avrivning av tak.

Normal snømengde

I motsetning til Sørlandet, har nord så langt hatt en vinter med normal snømengde. Og da er det fint å jobbe på taket om vinteren, i hvert fall et par måneder til, før vårværet setter inn.

- Gjennom vinteren går det i utskiftning av varmepumper og en god del ventilasjonsanlegg, samt montering av solskjerming, avslutter Bjørn Kristian Pedersen i Svolvær Blikkenslagerverksted.

Powered by Labrador CMS