Tak og fasade

Seniorarkitekt i Snøhetta, Knut Tronstad, samarbeider ofte med blikkenslagere i en tidlig fase for å avklare muligheter og løsninger.

Arkitekter ønsker dialog om metall-fasader

Stadig flere fasader kles i metall, og norske arkitekter er opptatt av å samarbeide med blikkenslagere for å finne frem til de beste løsningene.

Publisert

Seniorarkitekt i Snøhetta, Knut Tronstad, forteller at de ofte går i dialog med blikkenslagere i god tid.
– Da kan vi finne ut hvilke metaller som egner seg best til det aktuelle bygget, og hvordan materialene kan utnyttes, sier han.

Tronstad forteller om flere gode samarbeid med blikkenslagere og leverandører. Snøhetta har blant annet samarbeid med Franke Onsrud Blikkenslageri og Alunor Metall.

– Sammen kan vi diskutere oss frem til løsninger som gjør prosjektene bedre. Det er kjempeviktig å ha en god dialog med både utøvende og leverandørene i et prosjekt. Vi har ideene om hvordan vi ønsker bygget skal se ut, mens de sitter på alle konkrete løsninger, påpeker arkitekten.

Seniorarkitekt i Snøhetta, Knut Tronstad, samarbeider ofte med blikkenslagere i en tidlig fase for å avklare muligheter og løsninger.

Ett av de konkrete prosjektene han og Franke Onsrud Blikkenslageri har jobbet med den senere tiden, er et bygg for Tronrud Engineering. Her fant de frem til en løsning med patinerte kobberplater fra Finland.

Økt interesse

Liv-Kristine Rud i Link Arkitektur AS er en annen arkitekt som ønsker tett samarbeid med blikkenslagere. Hun opplever at det er økt interesse for å kle fasader i metall og at det finnes mange gode, bærekraftige alternativer.

– Tidligere ble sink og kobber kun brukt på kirketak og offentlige, samt påkostede private bygg. Nå ser vi en tendens til at de også brukes på andre typer bygg, sier Rud.
Hun nevner også aluminium i mange ulike varianter, deriblant resirkulert aluminium som et interessant metall å bruke. Selv brukte hun aluminium til rehabiliteringen av Statoils første hovedkvarter i Lagårdsveien 80 i Stavanger. Her skulle det etterisoleres, og det ble spørsmål om hva bygningen skulle kles med.

– Vi var innom flere løsninger, og tenkte først på å bruke et materiale med beslektede egenskaper som var brukt originalt. Vi betraktet det som et trofast valg mot den eksisterende arkitekturen. Men det ble for dyrt, så valget falt til slutt på båndtekking med børstet aluminium fra Alubond, sier Rud.
– Som arkitekt lærer du noe nytt hele tiden, og mitt råd er å lytte til erfarne leverandører og utøvere før valget tas, sier Liv-Kristine Rud.

Liv-Kristine Rud i Link Arkitektur AS ser en tendens til mer bruk av metall på fasader i stadig flere typer bygg.

Hjalp arkitekten

Blikkenslagere sitter på god kunnskap om materialer, og kan derfor ofte hjelpe arkitekter med å ta rett materialvalg. Vbblikk AS i Ålesund fikk arkitekten til å velge bort patinert sink.

Da det skulle bygges et sykehjem som vender ut mot havet vest på Harøya, ønsket arkitekten å legge sink på en himling. Den aktuelle himlingen ser ut som en liten vinge på bygget. Daglig leder i Vbblikk AS, Erlend Hareide, reagerte imidlertid på dette forslaget.

– Vi vet at patinert sink ut mot havet ikke helt er greit og kan føre til hvite felter. Derfor anbefalte vi heller Prefa sin sink-imitasjon i aluminium. Dette ble også løsningen, forteller han.

Powered by Labrador CMS