Aktuelt

Styreleder i VBL, Jan Henrik Nygård, hadde nylig møte med klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn for å orientere om situasjonen i bransjen.

Optimismen råder foreløpig

Så langt er det optimisme som råder i blikkenslagerbransjen, selv om mange er spent på om det blir nok å gjøre neste år.

Publisert

Medlemsundersøkelsen i Byggenæringens Landsforbund (BNL) for oktober avdekker mye av den samme situasjonen som kom frem i tilsvarende undersøkelse i august.

14 prosent av bedriftene i Ventilasjon- og blikkenslagerbedriftenes Landsforbund (VBL) som svarte på undersøkelsen sa at de hadde høyere omsetning de siste fire ukene enn tilsvarende periode i fjor. 66 prosent hadde samme omsetning, mens 21 prosent opplevde at de hadde lavere omsetning.

– Inntrykket generelt er at optimismen råder i bransjen, og at mange har mye å gjøre på utover høsten, sier styreleder i VBL, Jan Henrik Nygård til Blikkenslagere.

Han ser fra tallene i undersøkelsen at mange er bekymret for omsetningen neste år, og at det er enkelte som sliter både med å betale regninger og frykter for å måtte si opp folk, eller at bedriften skal gå konkurs.

– Vi må aktivt jobbe både lokalt og sentralt for å takle situasjonen med covid-19, som slett ikke er over. Dagens støtteordninger må fortsette. Samtidig er det viktig at både lokalavdelinger av VBL og bedriftene medvirker til at kommunene bruker ekstra penger som er satt av til byggeprosjekter, sier Nygård.

Sterkt press

Han oppfordrer til et sterkt press både lokalt og sentralt for at stat og kommune ikke utsetter godkjente prosjekter, men helle framskynder dem. Samtidig er det viktig å forberede seg for hva som kan skje utover vinteren.

– Vi kan plutselig få en nedstenging av en bedrift om det oppstår smitte på en byggeplass eller i bedriften. Her må det være ordninger som ikke medfører for stor belastning. Vi kommer til å måtte forholde oss til pandemien langt utover neste år, så det er viktig å være forberedt, sier Nygård.

Han kjenner ikke direkte til VBL-bedrifter som har måtte stenge ned, men det kan skje.

Sier opp ansatte

17 prosent av VBL-bedriftene har måtte si opp ansatte det siste halve året, og 3 prosent svarer at de har planer om dette i tiden som kommer.

17 prosent svarer også at de har problemer med å betale regningene som forfaller på grunn av virkningene av pandemien.

Hele 14 prosent av VBL-bedriftene sier de er bekymret for å gå konkurs, mens tallet for alle BNL-bedriftene er 8 prosent.

Lavere ordreinngang

24 prosent av VBL-bedriftene sier at ordreinngangen er lavere sammenlignet med forrige måned, mens 14 prosent sier den er høyere.

Sammenlignet med i fjor på samme tid sier hele 41 prosent at ordreinngangen er lavere, mens 17 prosent har høyere ordreinngang.

21 prosent sier at bedriften har tatt inn færre lærlinger enn i fjor.

24 prosent av VBL-bedriftene har høyere ordrereserver enn i fjor, mens 38 prosent har lavere reserver.

– Kun 29 medlemsbedrifter har svar fra VBL og det er litt tynt grunnlag selv om det viser en trend. Vi skulle ønske at flere ville svare på slike undersøkelser, sier Jan Henrik Nygård.

Powered by Labrador CMS