Da helse- og omsorgsminister Bent Høie varslet at Moelv er stedet hvor et nytt sykehus for Innlandet skal bygges, var det flere lokalt som hoppet i stolen. En av disse er prosjektleder Kai Kjeverud i Elverum Blikkenslagerverksted AS som får et kjempestort byggeprosjekt i regionen.

– Dette vil nå komme i vårt nærområde, så derfor er det svært aktuelt å vise interesse for for å bli med på dette byggeprosjektet, sier Kjeverud.

Foreløpig er det bare bestemt hvor sykehuset skal ligge, om det ikke kommer noen omkamper, slik det har vært andre steder.

Nytt sykehus innebærer en ny sykehusstruktur som fører til at sykehusene i Hamar og Gjøvik legges ned.

Selv om det er planskisser for et nytt sykehus kostnadsberegnet til 8,6 milliarder kroner, er det ennå lite detaljer om hvordan utførelsen blir.

– Dette er et kjempeprosjekt, så det kan være aktuelt for oss å samarbeide med andre bedrifter om blikkenslagerarbeidet. Så får vi se hvor stort prosjektet blir for vårt fag, sier Kjeverud.

Foreløpig er det bare laget skisser av hvordan et nytt sykehus kan se ut. Nå må det komme et forprosjekt, og så må hovedentreprenør velges før det blir mer konkret med et prosjekt på blikkenslagerarbeidet. Tidshorisonten her er ennå for tidlig å si noe om, og vil normalt ta flere år.

Lokale bedrifter

– For oss er det spennende å kunne være med på et slikt prosjekt, og det hadde vært fint om lokale bedrifter ønsker å være med, sier Kjeverud. Han ser store muligheter for at større bedrifter på Østlandet vil kaste seg på et slikt prosjekt.

Andre sykehusutbygginger har vist at det er ønske om flest mulig lokale kontrakter. I Stavanger bygges det nå et stort sykehus, SUS 2023, som har gitt store og viktige kontrakter til lokale blikkenslagerbedrifter både på utvendig arbeid og på ventilasjon.

Nå er det også like før det blir avklart hvem som får entreprisen på blikkenslagerarbeid og ventilasjon for det nye sykehuset for Nordmøre og Romsdal som skal bygges på Hjelset utenfor Molde. Her er det offisielt første spadetak med statsminister Erna Solberg lørdag.

Her har flere lokale bedrifter gått sammen for å levere anbud.

Prosessen frem til byggestart for et nytt sykehus i Moelv vil kunne ta flere år, så må nok Elverum Blikkenslagerverksted smøre seg med en viss tålmodighet frem til en avklaring, men de vil være med å kjempe om kontrakten når den kommer.

– Akkurat nå har vi ikke de store prosjektene, men mange mindre som fyller arbeidsdagene. Det er travle tider frem til ferien, sier Kai Kjeverud.