I 1978 startet Arve Grüner opp blikkenslagerfirma på Åndalsnes og har siden hatt ulike typer prosjekt med opp mot 6 ansatte. Bortsett fra en konkurs på 90-tallet har det gått jevnt bra med blikkenslagerbedriften. Etter at han passerte 67 år i 2018 begynte han å tenke på å overlate virksomheten til andre.

De siste månedene har prosessen foregått blant de ansatte, som endte med at tre av dem tidlig i februar formelt startet nytt selskap.

– Vi har hatt en dialog som endte med at tre ansatte kjøpte maskiner og utstyr som de trengte. Jeg skal nå avvikle selskapet Rauma Blikk AS og litt utstyr som de ikke overtar, sier Arve Grüner som skal leie ut Rauma Blikk sine lokaler til nye eiere.

– Etter over 40 år i bransjen er det godt å slippe alt ansvaret, og det er ikke så vemodig. Nå blir det mer tid til hytteturer og besøk hos barnebarna, sier pensjonisten som fortsatt vil holde kontakt med lauget i VBL som personlig medlem.

Han skal bruke litt tid fram til sommeren og høsten med å avvikle selskapet.

Kurt Lysgård er den tredje av de tre eierne av TBK Blikk AS.

Kurt Lysgård er den tredje av de tre eierne av TBK Blikk AS.

100 års erfaring

Det nye selskapet heter TBK Blikk AS og inneholder forbokstavene til de tre ansatte som nå har overtatt driften. Bjørn Rydjord er daglig leder, mens de to andre er Kurt Lysgård og Trond Kvisvik.

– Vi tre som tar over driften i et nytt selskap har bare noen få år igjen av yrkeslivet, men ser at det fortsatt er behov for blikkenslagerarbeid i området. På sikt må vi imidlertid få inn flere yngre krefter, sier Bjørn Rydjord.

Ryktene har gått den siste tiden om hva som skjer når Arve Grüner gir seg. Derfor har det vært nødvendig å informere markedet om at bedriften blir videreført i sitt selskap med nye eiere.

– Mange kjenner oss tre etter til sammen 100 års erfaring i bransjen, sier Rydjord.

Skaffe lærling

Han nevner Måndalen barnehage, ny politistasjon og brannstasjon, og ikke minst planer for gondolbane fra Åndalsnes til toppen av fjellet Nesaksla som aktuelle prosjekter fremover.

Når virksomheten har kommet skikkelig i gang utover året, vil oppgaven bli å skaffe flere og yngre krefter til å bidra for fremtiden. Målet er å få tak i en lærling, og kanskje en som er ferdig utdannet blikkenslager.

– Nå er vi 3 ansatte, men 5 hadde vært passelig stort med to arbeidslag og en på verkstedet til enhver tid. Med stor interesse for fjellsport må det være mulig å lokke noen unge hit til Åndalsnes som sammen med aktiviteter i fjellet vil jobbe som blikkenslager, sier Bjørn Rydjord.