Aktuelt

Malin Skaug (foran) Adrian Vold og Maren Kristine Jystad under kurs for lærlinger i Trondheim.

Størst etterspørsel etter blikkenslagere

Byggenæringen trenger mer rekruttering, og størst behov er det i blikkenslagerbransjen. VBL jobber hardt for å få mer oppmerksomhet om faget.

Publisert

Landets 16-åringer skal velge studieretning innen 1. mars. Derfor er byggebransjen opptatt av å vise hvor store muligheter som finnes for å få en sikker jobb. BNL har årlige medlemsundersøkelser, og den som er foretatt på nyåret i år viser at det trengs flere innen bygg og anleggsteknikk.

43 prosent svarte at de sliter med å få fagarbeidere. Men enda større etterspørsel er det innen ventilasjon- og blikkenslagerfaget, takentreprenører og anleggsgartnere.

– Gjennomgående tilbakemelding fra alle medlemsbedrifter i VBL er at de har behov for og ønske om lærlinger og mer arbeidskraft. Det er etablert veldig gode betingelser for lærlinger som sikrer god og variert opplæring der opplæringskontorene også spiller en viktig rolle, sier styreleder i VBL, Jan Henrik Nygård.

Flere kampanjer

Han peker på at VBL har jobbet mye med å øke fokuset på rekruttering, og har satt i gang flere kampanjer som så langt viser positiv respons.

En serie animasjonsfilmer, produsert av produksjonsselskapet Babusjka, vises nå for målgruppen i form av YouTube-annonser, og filmene er siden 1. januar sett av over 100 000 ungdommer i aldersgruppen 14-17 år.

Også Snapchat brukes for å rekruttere til faget, og det har også fått god respons. Samtidig peker Nygård på at hver enkelt bedrift har et stort ansvar for å bidra til rekrutteringen.

Holder hjulene i gang

– VBL sentralt bidrar med aktuelt materiell og markedsføring via digitale medier. Samtidig må bedriftene selv sørge for å være synlig og positiv ovenfor potensielle lærlinger, sier Jan Henrik Nygård.

BNL peker på at selv om produksjonen har gått noe ned i byggebransjen under pandemien, holdes hjulene stort sett i gang. Samtidig har stengte grenser synliggjort hvor sårbar næringen er når det gjelder kompetanse.

– Et fag- eller svennebrev er og vil være etterspurt. Man kan også starte egen bedrift som mester, eller gå videre som ingeniør. De som kommer inn i næringen får gode muligheter til å ta ansvar og utvikle seg. Det finnes få kjedelige dager på jobb i denne næringen, uttaler Jørgen Leeagaard, samfunnspolitisk direktør i BNL i en pressemelding.

Mer teknisk

Han viser til at byggenæringen har endret seg mye de senere årene, og at det i dag er mange utviklingsmuligheter i faget etter at man har tatt et fag eller svennebrev. Dette er viktig å kommunisere ut til ungdommen.

I tillegg pekes det på at det skjer mye spennende innen teknologi som 3D-modellering, VR, drone, data og robotteknologi som vil løfte næringen fremover.

Hele undersøkelsen fra BNL blir presentert senere denne måneden og heter «Byggenæringens Fremtidsbarometer 2021».

Powered by Labrador CMS