To unge jenter kledd i svarte arbeidsklær på et verksted.
Julia Johansen (19) og Kaia Ottestad (24) er lærlinger hos Olaf Johansens eftf. Etter å ha mast på sjefen en liten stund har de endelig fått jobbe sammen på et prosjekt.

Stortrives i faget:
– Endelig fikk vi jobbe sammen!

Kaia og Julia er begge blikkenslagerlærlinger hos Olaf Johansens eftf. i Oslo. På Dronning Sonja KunstStall får de endelig jobbe sammen.

Selv om kuldegradene begynner å bite litt fra seg, storkoser de to blikkenslagerne seg på jobb. Og ekstra stas er det at de nå endelig får jobbe sammen.

Kaia Ottestad (24) er voksenlærling. Hun er utdannet kokk, men krevende tider under pandemien gjorde at hun måtte se seg om etter andre muligheter. Hennes far, Ivar Ottestad, som også er blikkenslager, anbefalte henne å ta kontakt med Sven Erik Knutsen i Opplæringskontoret for Ventilasjons- og Blikkenslagerfaget i Oslo og omegn for å høre om han kunne vite av muligheter for en læreplass. Det fant hun hos Olaf Johansens eftf. og vipps så var hun under utdanning til å bli det samme som «alle andre» i familien.

Julia Johansen (19) skulle egentlig bli tømrer og møbelsnekker. Hennes farfar var møbelsnekker og hun planla samme karriere, men hun syntes det ble kjedelig med treverk og saging – så kjedelig at hun prøvde seg på et blikkenslagerverksted. Helt tilfeldig havnet hun hos Olaf Johansens eftf. Julie bedyrer at farfar er fornøyd selv om ikke hun endte opp som møbelsnekker.

– Ja, han er fornøyd. Jeg har akkurat fikset vindusblekk på hytta hans, sier Julia og smiler.

Hvis husvegg med en nedløpsrør i sink.
Dronning Sonja KunstStall har fått nye nedløp i 100 mm sink.

Jobber sammen for første gang

De siste ukene har de jobbet med 100 mm nedløp i sink på Dronning Sonja KunstStall. Bygget er under restaurering og Olaf Johansens eftf. har jobben med nedløp. Det har gjort at Julia og Kaia endelig fikk jobbe sammen. Tidligere har de vært på to ulike lag, men de har ytret ønske om å få jobbe sammen.

– Ja, vi har mast litt på sjefen, ja, sier de, synlig glade for at de nå jobber sammen på sitt første prosjekt.

– Hvordan har det vært å endelig å få jobbe sammen?

– Det er kjempegøy. Vi samarbeider veldig bra og finner gode løsninger sammen. Vi har faktisk funnet ut at vi tenker helt likt. Vi deler på ansvaret og har funnet en god måte å jobbe sammen på, sier Kaia og Julia som gleder seg over at stadig flere jenter blir blikkenslagere. Og kanskje er det litt historisk at to jentelærlinger jobber sammen på et prosjekt.

Flott med flere jenter 

– Det kommer flere jenter inn i faget nå. Flere av bedriftene i Oslo har jenter, enten som lærlinger eller i den vanlige staben. Det er veldig kjekt. Og på Kuben er det enda flere jenter som snart skal ut i lære. Vi tror det blir enda mer attraktivt for jentene å velge faget når det finnes flere jenter ute i bedriftene.

Begge skal opp til svenneprøve neste år. Målet er å få mer erfaring som blikkenslagere i årene fremover.

– Vi håper Olaf Johansens eftf. vil ha oss begge når vi er ferdige, avslutter Kaia og Julia som i disse dager organiserer juleverksted for ansatte for å lage julegaver til familie og venner.

 

hvit murvegg med takrennenedløp i sink.
Julia og Kaia har jobbet med nedløpene på Dronning Sonja KunstStall i Oslo.
Powered by Labrador CMS