Årlig får 20 000 nordmenn kols, hvor 3000 av de nye tilfellene skyldes luftforurenset arbeidsmiljø. Dette melder Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL). Røyking er fortsatt den viktigste årsaken til at personer utvikler kols, men støv, gass, røyk og damp i arbeidslivet må ta skylden for en betydelig prosentandel av kols-tilfellene.

Sveisere på topp

Etter sveisere og platearbeidere på topp, kommer bygg- og anleggsarbeidere foran tunnelarbeidere, husdyrbønder, bakere og asfaltører.
– Vi anslår i dag at luftforurensing i arbeidsmiljøet står for cirka 15 prosent av kolstilfellene. Eksponering for mye støv og røyk fører til at skadene utvikler seg raskere, sier Olav Kåre Refvem, lungelege i LHL, til FriFagbevegelse.
LHL tror at rundt 300 000 nordmenn kan ha kols uten at de vet det selv. Kols kan utvikles lenge før den oppdages.

Vanskelig å oppdage

– Det er viktig å oppdage kols tidlig. Du kan ikke bli kvitt sykdommen, men ved å utsette deg for mindre støv og trene mer, så kan du bremse utviklingen av den, sier Refvem.
Både asfaltarbeiderne og bakerne har tatt grep for å hindre utvikling av kols. Ny teknologi skal blant annet gi asfalt med lavere temperatur som skal legges, og som reduserer luftforurensingen.