Fram til denne uka har leverandører og blikkenslagere ikke merket så mye av tiltakene for å bekjempe koronaviruset.

– Dette vil få enorm betydning også for oss som jobber på bygg. Kanskje ikke i dag, men allerede over helga vil dette slå inn for fullt, sier daglig leder hos Bygg og Ventilasjon AS (BOV), Erling Solhaug til Blikkenslagere.no.

Han har allerede møtt stengte dører på byggeplasser, og prosjekter som ikke kan starte opp som planlagt. Han har nå hendene fulle med å forberede bedriften på det som vil skje fremover, og råder alle til å ta situasjonen på alvor.

Når skoler og barnehager stenger vil folk måtte være hjemme fra arbeid. Dermed blir det færre som kan utføre arbeid i ulike prosjekt.

Erling Solhaug i BOV ser allerede store konsekvenser av korona-epedemien.

Erling Solhaug i BOV ser allerede store konsekvenser av korona-epedemien.

– Allerede avlyses byggemøter og det vil kunne bli begrensning i vareleveringen fremover. Alle vil merke dette både på kort sikt og litt lenger sikt, sier Solhaug.

Han håper derfor på gode tiltak fra myndighetene som gjør at det blir lettere å permittere.

Økende priser

Prisen på aluminium har allerede begynt å stige, og det antydes at mange fabrikker av materialer kan få begrenset produksjon som vil føre til knapphet på materialer på sikt.

For hver enkelt blikkenslagerbedrift vil det bli mange praktiske konsekvenser. Det merker Jarle Kristiansen hos Olaf Johansens Eftf AS som har måtte gjøre ekstra tiltak allerede. Som utførende på sykehus i Oslo, har ansatte som skulle innom dørene måtte ta influensavaksine og må kontinuerlig forholde seg til restriksjoner på sykehusene. Byggemøter begrenses til et minimum.

Også leverandøren Lindab kommer nå med en del strakstiltak for å være i forkant av utviklingen. Med umiddelbar virkning ber de kunder bruke nettbutikken for å bestille varer, slik at det blir minst mulig kontakt mellom ansatte og kunder. Lindab anmoder om å ikke besøke deres avdelinger rundt i landet. Ellers oppfordrer Lindab til å følge vanlige råd som er gitt fra helsemyndighetene. Også internt gjør de tiltak som å reise minst mulig.

Messer avlyst

Byggdagene er avlyst, det samme er NM i taktekking og Norges takmesse. Også Stockholmsmässan i Stockholm har stoppet alle messer og samlinger for flere enn 500 personer. Nordbygg skal arrangeres i 21.-24. april og her vil arrangøren komme nærmere tilbake med informasjon.

Alf I Larsen AS hadde en messe i Bergen forrige uke, og dette kan bli den siste i sitt slag fremover våren.

Når det gjelder Fagmesse 2020 i september avventer arrangøren foreløpig hva som skjer fremover.