Nyheter

Torgeir Rønning i Dahle Blikk i Trondheim kjemper om råvarene i ett hett markedet preget av galopperende priser og lange leveringstider. More than one instance of Sumo is attempting to start on this page. Please check that you are only loading Sumo once per page.

– Vi kjemper om råvarene

Torgeir Rønning bruker mye tid i telefonen for å skaffe råvarene bedriften trenger. Den siste måneden har de kjøpt 25-30 tonn stål for å sikre seg til kommende prosjekter.

Publisert

Stadige prisøkninger gjør at mange blikkenslagere nå nærmest hamstrer råvarer.

– En del av tiden går med til å ringe rundt til leverandører. Vi prøver å bruke våre faste leverandører, men det er ikke lenger alt som er på lager og mulig å skaffe på ønsket tid. De forteller oss om at deres maskiner og ansatte står klare, men at de mangler råvarene for å få produsert varene til oss. Leveringstidene blir bare lengre og lengre. Det tvinger oss til å tråle markedet for å finne andre løsninger, sier daglig leder i Dahle Blikk i Trondheim, Torgeir Rønning, til Blikkenslagere.no.

Ny situasjon

Stålprisene har økt mange ganger det siste året. 1. september tredde en ny prisøkning på 30 prosent i kraft. Det har bidratt til at mange har bestilt materialer til gammel pris, gjerne også til prosjekter et stykke fremover. Det har ytterligere forsterket råvaremangelen i deler av varesortimentet som ventilasjon- og blikkenslagerbransjen bruker mest.

Det føler mange nå på kroppen, også Dahle Blikk.

– Dette er en ny situasjon som jeg aldri har opplevd før. Nå er det plutselig mangel og lange leveringstider på brødvarer. Det tvinger oss til å planlegge lenger frem i tid for å sikre at vi greier å holde planlagt produksjon. Vi som driver i de litt større byene har tradisjonelt vært bortskjemt med at vi har grossistene tett på og har hatt lett tilgang på råvarer. Dette er jo en øvelse som de ute i distriktene kan mye bedre enn oss, men nå må vi også planlegge våre innkjøp på en helt annen måte, sier Rønning.

25-30 tonn

– Bare i august har vi bestilt mellom 25 og 30 tonn med stål. Dette er materialer til prosjekter vi enten holder på med eller som vi skal i gang med fremover. Vi kjøper ikke mer enn vi trenger, men vi må sikre oss at vi har råvarer til prosjektene som ligger foran oss. Konsekvensen er utfordringer med lagerplassen. I en lang periode har vi allerede lagret materialer på nesten alle ledige kvadratmeter i verkstedet. Det gjør det trangt, men vi har begynt å venne oss til det nå.

Andre materialer

– Prisøkningen og mangel på stål vil tvinge frem bruk av andre materialer. Uten at jeg helt har kontroll på prisene, så tror jeg ikke lenger prisforskjellen på stål og sink er av betydning. I prosjekter fremover er det slett ikke umulig at vi må se på alternative materialer til stål, sier Rønning.

Powered by Labrador CMS