Denne sommeren er det 50 år siden unge Haider i 1973 skrev lærekontrakt.

Vil drive på så lenge han klarer

Etter 50 år i bransjen har blikkenslagermester Frederik Haider sjauet ganske mange tonn takstein. Det er klart at det merkes på kroppen. Men det var et fall fra en stige som satte ham mest tilbake i 2004.

Denne sommeren er det 50 år siden unge Haider i 1973 skrev lærekontrakt. Tre år senere tok han svennebrevet, så mesterbrevet i 1982.

– Læretiden tok jeg hos Sigfred Bentzen & Søn. Etter militæret begynte jeg hos Franke Onsrud og jobbet som formann der i mange år, sier Haider.

I 1994 stiftet han firmaet Kobber og Blikkenslagermester Frederik Haider AS i Bærum og forteller at han ikke har angrer et sekund på det. Oppdragene har vært mange, både for private og større entreprenører.

Kjenner at kroppen er brukt

­– Jeg er veldig glad i yrket og ønsker å drive på så lenge jeg klarer det. Men selv om jeg har det moro på jobb, er jeg veldig glad for at jeg har noen gode ansatte som kan følge opp arbeidet, sier Haider.

Et langt liv med sjauing av tak, kombinert med et fall fra en stige, har gjort sitt til at Haider nå synes det er godt å kunne ta det litt mer med ro.

Han hevder at dette arbeidet innebærer 60-70 prosent sjauing. Platene skal først ut av hylla, så til knekking, videre opp på bilen og så opp på taket, ofte uten skikkelig heis på byggeplass.

Uhellet skjedde da en stige plutselig gav etter på den ene siden. Han falt tre meter, landa på en steinhelle og knuste ankelen. Dette skjedde da han var 49 år.

– Den stigen skulle aldri ha vært brukt, jeg ble sittende i rullestol i to måneder og det har vært vanskelig å komme tilbake for fullt, sier Haider.

Liker å følge opp unggutta

Nå er han godt fornøyd med at han klarer å knekke beslag på verkstedet, mens de to unggutta er ute og jobber. Rett etter ulykken, da smertene var større, klarte han ikke det heller.

Hans egen sønn Anders og en ansatt Jørgen, har nå jobbet i firmaet i 12 og 11 år. Haider liker at de skjønner viktigheten av godt og profesjonelt arbeid.

– Når kundene skryter av deg, kommer jobbene av seg selv. Det er mye som kommer på grunn av ryktet. Jeg har faktisk kun avertert etter arbeid én gang, forteller Haider.

Haider mener det lønner seg å bruke fem minutter lenger på gjæringen, målingen og tankegangen. Hastverk er lastverk.

Struktur og forberedelser

– Jeg har fått flere store jobber fra både Peab og NCC med renovering av private boliger og store prosjekter, sier Haider.

På spørsmål om hvordan de klarer å holde unna det tempoet, ligger svaret i forberedelser. Han setter som regel opp en liste med lengder og bredder og klipper på verkstedet.

– Jeg håper og tror at gutta ønsker å drive firmaet videre en dag, avslutter Frederik Haider.

Powered by Labrador CMS