Norske blikkenslagerlærlinger som får nyttig påfyll på techcollage i Danmark: Foran fra venstre: Andreas Åsmo (Petersen), Mathias Kekäläinen (Sigfred Bentzen & Sønn) og Robin Furuseth (Storo Blikkenslagerverksted). Bak fra venstre: Philip Domingos (Agder Blikk & Fasade), Christoffer Smith Sørensen (Agder Ventilasjon), Simen Asp (Jon Sæter), Inga Løwø (Mathiassen Ventilasjon Blikkenslager) og Kamilla Boije (Salvesen Blikk og Ventilasjon).

– Det beste vi har vært med på

AALBORG: Åtte norske lærlinger er nå på Techcollege i Ålborg og får masse påfyll om teknikker og verktøy. – Dette anbefaler vi alle lærlinger å være med på, sier de samstemt.

Det som begynte som et lokalt initiativ fra VBLs avdeling i Agder, har nå fått nasjonal interesse. Etter at representanter fra administrasjonen og styret i VBL sentralt besøkte Techcollage, har styremedlem Knut Ivar Hov jobbet med markedsføring av det unike tilbudet til landets blikkenslagerbedrifter og opplæringskontorer. Resultatet er at åtte blikkenslager-lærlinger nå er på den internasjonale yrkesskolen i Aalborg for å delta på et fire ukers kurs.

Åtte bedrifter fra store deler av landet har sendt en lærling hver og er nå i samme klasse på Techcollege. Vi treffer elevene på verkstedet i full gang med dagens oppgaver. Etter et par uker med verktøy og teknikker, er de nå i gang så smått med båndtekking.

Anbefaler til alle
Vi tar en prat med lærlingene og på spørsmålet om hva de synes så langt, får vi klart svar på det spørsmålet:

– Dette er det beste vi har vært med på! Dette burde alle blikkenslagerlærlinger være med på!

– Så et opphold på Techcollage burde vært en obligatorisk del av læretiden?

– Ja, absolutt!

Lærlingene trekker frem lærerne, den gode hjelpen de får og miljøet som viktige elementer for at oppholdet i Danmark overgår det mange hadde tenkt på forhånd. Og ingen av dem kjente hverandre fra før. På to uker har de blitt godt kjent.

– Det er moro å bli kjent med noen som interesserer seg for det samme som deg, sier Inga Løwø fra Mathiassen Ventilasjon Blikkenslager på Finnsnes, vel vitende om at det ikke er så mange på hennes alder på Finnsnes som jobber med akkurat det samme.

De andre nikker gjenkjennende og forteller at de har snakket om både fals, lodding og blikkenslagerteknikker ut langt utover kveldene.

Mann og jente i forgrunn og et blikkenslagerverksted i bakgrunnen.
Einar Jansen fra VBLs avdeling i Agder var innom for å hilse på elevene. Her sammen med Kamilla Boije i Salvesen Blikk og Ventilasjon.

Lærer håndverket

– Hva er det beste med å være her? 

– At vi lærer mer om håndverket og de små detaljene vi ikke får tid til hjemme.

Simen Asp fra Jon Sæter i Kristiansund vektlegger spesielt kunnskapen de har fått om verktøy.

– Vi har lært veldig mye om ulike hammere til ulikt bruk. På hjemmebane har jeg stort sett brukt plastklubbe til alt. Nå har jeg fått mye mer kunnskap som vil gjøre ulike arbeidsoppgaver lettere å utføre. Her lærer vi ikke bare hva vi gjøre, men også hvorfor det skal gjøres på den måten. Det er veldig nyttig, sier Asp.

Powered by Labrador CMS