Sal med lærlinger som er vendt mot en person som står og presenterer et budskap på storskjerm.
GKs konsernsjef Kim Robert Lisø var også på plass da GK samlet 73 av sine lærlinger på bedriftens første tverrfaglige samling for lærlinger.

GK arrangerte tverrfaglige samlinger for sine lærlinger

73 lærlinger i GK samlet seg denne uka på tvers av fag i Trondheim, på Hamar og i Drammen. Målet med samlingene er ifølge fagleder på rør i GK, Hans-Petter Faaness, å gi lærlinger nyttig kunnskap og godt samhold.

– Dette skal være en sosial arena der lærlingene kan bli bedre kjent på tvers av fag. I tillegg ønsker vi å gi lærlingene økt kunnskap om alt fra kosthold, søvn og økonomi, til mer faglig input om tematikker som byggautomasjon og HMS på byggeplassen, sier Faaness.

GK har leid inn eksterne foredragsholdere. På samlingen i Trondheim kom blant annet veileder fra Ladeklinikken, Vegard Iversen, for å snakke om kosthold, søvn og trening. I tillegg kom Inge Five fra Ryddi AS, for å snakke om privatøkonomi, og ungdommenes utfordringer rundt kredittgjeld.

– Dette er faktorer som er svært viktige for å ha det bra i hverdagen, og fungere godt i en fysisk jobb gjennom et langt livsløp. Mange av lærlingene er unge og kommer rett fra skolebenken, og er ikke nødvendigvis så bevisste på sammenhengen mellom god fysisk og psykisk helse, trivsel og prestasjoner på jobb, sier Faaness. 

Tre ganger i året

Mann i svart t-skjorte og grå caps.
Ruben Møller-Johansen er ventilasjonsteknikklærling i GK.

Det er første gang GK arrangerer lærlingsamling på tvers av fag i denne skalaen. På samlingene deltok 73 av selskapets totalt 160 lærlinger. I Trondheim var også GKs konsernsjef Kim Robert Lisø til stede. Målet er at samlingene fremover skal arrangeres tre ganger i året og at alle lærlinger i GK skal få tilbud om å delta.

Ventilasjonsteknikklærling, Ruben Møller-Johansen, var en av lærlingene i GK som deltok på samlingen i Drammen. Han synes lærlingsamling er godt tiltak og synes det har vært særlig fint å bli bedre kjent med andre lærlinger innen andre fag. 

– Etter samlingen blir det gøy å møtes ute på prosjekt. Nå som jeg vet hvem andre lærlinger i GK er, blir det mer naturlig å hilse, sier Johansen.

Satsing på lærlinger gir resultater

Ifølge Faaness er samlingen en del av en større og langsiktig satsning selskapet har på lærlinger. 

– Å ansette lærlinger er det viktigste vi gjør innen rekruttering av fagarbeidere. Regjeringen spådde i 2022 at Norge ville mangle 90.000 fagarbeidere innen 2035. Med nedgangstiden som har preget bygg- og anleggsnæringen de siste to årene er sjansen stor for at vi om få år vil mangle mange fagarbeidere og må ta igjen et stort etterslep, sier faglederen.

Han mener det er helt avgjørende at lærebedrifter tenker langsiktig og investerer i lærlinger, slik at de trives og blir værende i bransjen.

– De siste årene har GK ansatt tre lærlingansvarlige på rør, der hovedformålet har vært å gi lærlingene tettere oppfølging både på det faglige og mellommenneskelige plan, sier Faaness.

Trondheim var først ute med å ansette en egen ressurs som kun hadde ansvar for lærlinger. Noe avdelingen nå høster flere frukter av.

– Vi ser at karakterene har gått opp, flere lærlinger søker seg til avdelingen, og flere av lærlingene blir i GK etter endt læretid, sier Faaness.

Han legger til GK i Trondheim i 2022 ble kåret til årets lærebedrift i fylkeskommunen for sitt arbeid med lærlinger på rør, og at én av lærlingene, Julie Forseth, vant NM før rørleggerlærlinger høsten 2023.

1. april er siste frist for å søke læreplass i GK. Leder for rekruttering i GK, Linn Neergaard, forklarer at GK tar inn lærlinger innen alle tekniske fag: elektro, automasjon, rør, ventilasjon og kulde. 

Powered by Labrador CMS