–Så lenge jeg har det gøy på jobb, kommer jeg til å fortsette, sier Svein Hanssen.

Snart 50 år som blikkenslager

Svein Hanssen (65) er daglig leder i Hellberg & Bjerkeli. Han startet i firmaet som ufaglært blikkenslager i 1975 og har snart jobbet i 50 år på samme sted.

Om to år, har Hanssen jobbet i 50 år for samme arbeidsgiver.

– Så lenge jeg har det gøy på jobb, kommer jeg til å fortsette. Ganske mye har skjedd i løpet av mine snart 50 år i bransjen, ikke minst på utstyrs- og maskinsiden, sier Hanssen.

Videre forteller han at ting både er lettere og raskere å tilpasse enn før.

– Vi hadde elektrisk knekkemaskin og saks da jeg begynte i 1975. Da måtte man knekke en og en knekk til beslaget var ferdig. I dag er knekkemaskinene noe helt annet, sier Hanssen.

Videre forteller han at det har det vært en enorm utvikling på håndverktøy og ikke minst når det gjelder batteriverktøy. Uten den muligheten ble det tidligere brukt hånddriller med og uten kabel til popnagler på taket.

Utviklingen ga bransjen både elektriske rullmaskiner og kappelinjer for koiler. Sistnevnte har for så vidt ikke Hellberg & Bjerkeli.

Kirker og tårn

Et av de mest spennende prosjektene Hanssen trekker frem, er Nexanstårnet der de måtte jobbe i 152 meters høyde.

– Noen av våre ansatte er veldig uredde og liker å holde slike utfordrende situasjoner. De fikk også prøvd seg oppi en kran i 70 meters høyde på sykehuset på Stangeberget, sier Hanssen.

Videre trekker han frem skivetekking av spiret på Idd kirke i Halden som en av de mer spennende prosjektene firmaet har hatt.

– Vi har også fått en spennende jobb på Våler kirke, der vi skal lage og montere håndlagde kobberrenner og nedløp, sier Hanssen.

Til forskjell fra sinkrenner og nedløpsrør som de lager hele tiden, er det sjelden de arbeider med kobber. Men Hellberg & Bjerkeli har også fått oppdrag med skivetekking i kobber, på tårnet på Leie kapell i Fredrikstad.

– Vi skal tekke hele kirkespiret med skivetekking i kobber, forteller Hanssen.

Rundt tusenårsskiftet begynte han å jobbe mer administrativt.

Flere rehabiliteringsoppdrag

Hanssen nevner også rehabiliteringen av den gamle brannstasjonen, Kongegården og Wielgården.

– Der ble det utført håndlagde takrenner, nedløpsrør, store gavlbeslag på murkroner og sålbenkbeslag med vuls i forkant, forteller Hanssen.

Hellberg & Bjerkeli er også godt inne i hyttemarkedet med nye hytter og rehabilitering av gamle hytter på Hankø i Fredrikstad.

– Vi har spesialisert oss på arbeid innen kobber og sink. Flere av hytteeiere på Hankø har råd til noen dyre løsninger, avslutter Svein Hanssen, daglig leder i Hellberg & Bjerkeli.

Hellberg & Bjerkeli vant Fortidsminneforeningen Avdeling Østfolds kulturvernpris for 2020 for bevaring og videreføring av blikkenslagertradisjonen på en ærefull og verdig måte.

Og når det gjelder firmanavnet, er det resultatet av to firmaer som fusjonerte i 2003. Arne Hellberg startet blikkenslagerfirmaet sitt i 1950. Det gjorde også Bjerkeli. Og selv om Bjerkeli har trukket seg ut, er firmanavnet så innarbeidet at det aldri har vært noe tema å bytte navn.

Powered by Labrador CMS