Det nye stålverket i Luleå vil ha en kapasitet på 2,5 millioner tonn fossilfritt stål per år.

SSAB bygger fossilfritt stålverk

SSABs styre har denne uka besluttet å gå videre med neste steg i SSABs transformasjon ved å bygge et topp moderne fossilfritt stålverk i Luleå. Når det er fullført, vil SSAB fase ut dagens masovnsbaserte produksjonssystem.

Det nye stålverket i Luleå vil ha en kapasitet på 2,5 millioner tonn per år og bestå av to lysbueovner, avansert øsemetallurgi med integrert valseverk for produksjon av SSABs spesialstål. Investeringen inkluderer også et anlegg med kaldvalsing og galvanisering for å gi bilindustrien et bredere utvalg av premiumprodukter. Det moderne stålverket vil bruke en blanding av fossilfritt jernsvamp fra Hybrits demonstrasjonsanlegg i Gällivare og resirkulert stålskrot som råstoff.

– Ombyggingen i Luleå er en milepæl på vår reise mot fossilfri stålproduksjon. Vi skal fjerne 7 prosent av Sveriges karbondioksidutslipp, styrke vår konkurranseevne og sikre arbeidsplasser med den mest kostnadseffektive og bærekraftige plateproduksjonen i Europa, sier SSAB-sjef Martin Lindqvist.

Den totale investeringen i Luleå er beregnet til 4,5 milliarder euro inkludert en ramme for uforutsette utgifter. Ved å investere i ny teknologi unngår SSAB investeringer på 2 milliarder euro i eksisterende anlegg i løpet av de neste 10 årene. Planen er å finansiere investeringen med egen kontantstrøm og innenfor SSABs finansielle mål.

Testproduksjonen av fossilfritt stål er allerede i gang i SSAB der blant annet Lindab står på kundelisten for å produsere ventilasjonskanaler i fossilfritt stål.

Powered by Labrador CMS