Fasade ’19, som ble arrangert av Ventistål på Clarion Hotel Gardermoen 21. og 22. mars, samlet over 200 deltakere. De fremmøtte fikk oppleve mange spennende stands og flere innholdsrike foredrag.

En av foredragsholderne var Knut Håvard Helle fra Arcelor Mittal Construction Norge AS. Han hadde et tydelig budskap til både blikkenslagere og arkitekter:

– Alt for mange industribygg er firkantede grå kasser.

Helle tror den manglende fargebruken skyldes at ingen kommer på å etterlyse eller foreslå mer farger.

Mangler kunnskap

– Både blikkenslagere og andre entreprenører er alt for dårlig på å komme med forslag til mer bruk av farger, sier Helle, som oppfordrer alle til å ta frem fargekartet når det skal bygges.

– Med totalentreprise hvor prisen betyr alt, slipper ikke arkitekter til med sine ønsker om mer farger, sier han.

Det koster ofte noen flere kroner å bruke flere farger, men Helle mener at dette er å regne som småpenger i den store sammenhengen.

– Det er alt for lite kunnskap og interesse hos entreprenørene for å selge noe annet enn grått. Også blikkenslagere er ganske konservative, og mer opptatt av å gjøre et godt håndverk enn at bygget skal se fint ut, påpeker han.

Grønn skog?

Helle forteller at Ventistål har en rekke farger som kan brukes på bygg.

– Noen kan kanskje lage en ramme med litt farger, og la resten se grått og kjedelig ut. Men det finnes så mange andre muligheter for å få kjedelige bygg til å se bra ut. Vi kan til og med gjenskape et helt bilde på en stor fasade. Vi kan skape en grønn skog på fasaden inne i et grått industriområde, forteller han.

Helle viste også til muligheten for ulike perforeringer, noe som kan være med på å skape mer liv i en fasade.  Det er også mulig å lyssette veggen bak.

Flere av foredragene på Fasade ’19 handlet om miljøbevissthet i byggebransjen, og her kunne Helle vise til at stål kan gjenvinnes 100 prosent.

Konferansier Ingrid Gjessing Linhave hadde en prat i sofaen med Mats sjögren, SSAB, Arnstein Lien, Ventistål, Ane Dyrnes, VBL og Thure Hanslien, VMZINK.

Konferansier Ingrid Gjessing Linhave hadde en prat i sofaen med Mats sjögren, SSAB, Arnstein Lien, Ventistål, Ane Dyrnes, VBL og Thure Hanslien, VMZINK.

Flere nye og spennende produkter ble vist frem på stands under Fasade ’19.

Flere nye og spennende produkter ble vist frem på stands under Fasade ’19.