Spir løftes av taket med mobilkran.
Det gamle spiret ble tatt ned og rekonstruert av Jøran Lysaker, blikkenslager i Halvard Lysaker.

Spennende restaurering av spir i Sarpsborg

Gamle Vingullmork var i tidligere tider et eldresenter, men ble for mange år ombygd til leiligheter. Bygget er så spesielt at Riksantikvaren fulgte godt med på prosessen da et spir måtte restaureres.

Hele spiret på to-tre meter i diameter, hadde et lite tårnhus under seg. Det ble heist ned med kran og tatt med til verksted. Det inkluderte verandaen og alt som satt fast rundt. På grunn av alderen på spiret, ble det ble fort tydelig at det ikke var nok å beslå spiret med ny sink. 

Gammel bygning med spir liggende foran.
Gamle Vingullmork var i tidligere tider et eldresenter, men ble for mange år ombygd til leiligheter. En vannskade på taket medførte totalrenovering av spiret på bygningen.

Mye mer enn en tradisjonell blikkenslager oppgave

– Skulle jeg ha mulighet til å beslå spiret med sink, måtte jeg ta hele jobben for å få det til. Det var over 100 år siden det var beslått sist, sier Jøran Lysaker, blikkenslager i Halvard Lysaker på Rakkestad.

Videre forteller han at da han restaurerte taket, ønsket riksantikvaren at han skulle gjenbruke mest mulig av det gamle. Det viste seg imidlertid at 100 år med tidens tann førte til at Lysaker var nødt til å bytte ut en god del gammelt treverk.

– Det var minimalt jeg klarte å beholde av det gamle treverket, sier Lysaker.

Fra før av har han erfaring fra lignende jobber, men ikke like omfattende oppbygging.

Bygget opp på nytt

Trekonstruksjonen av det gamle spiret. Mye råteskader.
Det gamle spiret hadde betydelige råteskader og ble mye mer enn en ren blikkenslagerjobb for Halvard Lysaker.

Lysaker fikk jobben gjennom firmaet Recover. Sammen med dem, har han mange oppdrag innenfor forsikring. Denne jobben begynte opprinnelig med en vannskade under taket, som fort ble til omfattende oppbygging.

– Vi måtte plukke av det gamle og beslå med sink på samme måten som fra før, sier Lysaker.

Han sier også at både verandaen rundt tårnhuset og gulvet måtte bygges opp på nytt.

– Jeg er jo ingen snekker, men har vært med på mye sånt fra før av, sier Lysaker.

Han forteller at verandaen var bygget i 5x5 tommers store firkantplank. Han fikk tak i nye tilsvarende dimensjoner på en gammel gårdssag i nærheten.

Fremgangsmåten ble å plukke det fra hverandre og bygge det opp på samme måten som det opprinnelig var. Det gjorde at Lysaker hele tiden hadde noe å gå ut ifra.

– Bygningsmetoden og systemet med å skjære og file alt inn i hverandre og hamre det sammen med tapper, finner man også på gamle låver, sier Lysaker.

Fjerde generasjons familiebedrift

– Familiebedriften ble startet av oldefaren min i 1897 og jeg er fjerde genererasjons driver, avslutter Jøran Lysaker, blikkenslager i Halvard Lysaker på Rakkestad.

På dette oppdraget jobbet tre generasjoner faktisk sammen; Lysaker fikk med seg både far og sønn. Men om sønnen kommer til å fortsette som femte generasjon, er fortsatt uvisst.

Spir kledd med blank sink.
Gamle Vingullmork har nå fått nytt spir kledd med sink.
Powered by Labrador CMS